<< powrót na stronę główną dziś jest: 3.05.2024 r.  
 


11.01.2011 - Powitali Nowy Rok muzyką
    Aktualnie przeglądasz: Aktualności

Kulinaria dębickie
01-04-2010

Przy okazji interesującego seminarium zorganizowanego przez Miejską i Powiatową Bibliotekę Publiczną w Dębicy pod tytułem „Cudze chwalicie swego nie znacie” a dotyczącego tradycji kulinarnych ziemi dębickiej biblioteka przygotowała niewielką broszurkę nawiązującą do tematyki spotkania. Jest to przegląd publikacji dotyczących kuchni powiatu dębickiego.

Kuchnia regionalna powiatu dębickiego opiera się na tradycjach i produktach lokalnych. Sposoby przyrządzania potraw są zgodne z wielowiekową recepturą. Zdaniem Grzegorza Russaka, który wystąpił w dębickiej bibliotece z ciekawym wykładem na temat polskiej kuchni regionalnej, powinna się ona stać atrakcją turystyczną naszego kraju. Przyjezdni szukają czegoś oryginalnego, niepowtarzalnego, czego nie będą mogli skosztować w innym miejscu. Powiat dębicki ma ciekawe i smaczne potrawy regionalne, których darmo szukać w innych zakątkach naszego kraju. Oferta gastronomiczna mogłaby się zatem stać dębicką kartą przetargową i przyciągać potencjalnych turystów. W ten klimat dobrze zatem wpisują się inicjatywy gmin wydających zbiory publikacji na temat dębickich kulinariów oraz działania Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej propagującej te działania.

Gmina Brzostek już dwa razy wydała ciekawą książkę pt. „Brzosteckie przepisy kulinarne”. Została ona wydana i przygotowana przez prężnie działające Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy Brzostek w ramach programu „Dziedzictwo kulinarne i lokalne produkty rolne – szansą na rozwój gminy Brzostek”. W książce zostały opublikowane oryginalne, lokalne przepisy kucharskie zebrane u miejscowych gospodyń. W zbieraniu przepisów do książki kucharskiej pomagali wolontariusze, radni, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich. Zebrano w ten sposób około 150 przepisów, z czego w książce znalazło się ich 80.

W 2007 roku w gminie Żyraków wydano książeczkę pod tytułem „Swojskie smaki: potrawy regionalne Gminy Żyraków”. Ta pozycja została również przygotowana przy współpracy Koła Gospodyń Wiejskich oraz Terytorialnego Ośrodka Bibliotek i Kultury w Woli Żyrakowskiej. Zawiera ona bardzo zróżnicowane przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie a kultywowane w wiejskich domach.

„Przegląd tradycji kulinarnych ziemi dębickiej”, to trzecia z kolei publikacja na ten temat przygotowana przez Terytorialny Ośrodek Bibliotek i Kultury w Woli Żyrakowskiej i dofinansowana przez Starostwo Powiatowe. Przepisy kulinarne zostały zebrane dzięki dużemu zaangażowaniu kół gospodyń wiejskich z terenu całego powiatu dębickiego. Książeczka została wydana w 2008 roku.

Najnowszą publikacją o tym charakterze jest książka pod tytułem „Księga Gminnych Przysmaków” przygotowana przez Centrum Kultury i Bibliotek w Brzeźnicy. Zawiera ona 86 przepisów kulinarnych z okolic Dębicy: Gumnisk, Braciejowej, Brzeźnicy, Głobikowej i innych.

Nakłady tych książeczek nie są, co prawda wysokie, ale można je poczytać w MiPBP w Dębicy przy ulicy Akademickiej. (aj)



 
(C) 1990-2010 Urząd Miejski w Dębicy - Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone - kontakt do obsługi technicznej