Bardzo ciekawe seminarium zorganizowała Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Dębicy. Jego tematem były kulinaria a hasłem przysłowie: „Cudze chwalicie, swego nie znacie”. W przypadku dębickiej kuchni przysłowie to sprawdza się znakomicie.
Spotkanie rozpoczął znany z radiowych i telewizyjnych programów dr Grzegorz Russak. Jest on pasjonatem polskiej kuchni regionalnej. Poza tym jest lekarzem weterynarii, dr. nauk medycznych, prezesem Polskiej Izby Produktu Regionalnego (jej powstanie bardzo mocno zresztą promował i wspierał).
Dr Grzegorz Russak, do tego myśliwy i miłośnik polskich tradycji, kultury i historii, znany jest przede wszystkim ze swoich programów „Polskie Smaki” pokazywanych w Programie 2 Telewizji Polskiej. W czytelni głównej Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Dębicy z taką samą swadą, jak w telewizyjnych programach, opowiadał o wyższości tradycyjnej polskiej kuchni nad fast foodami, jedzeniem z kuchenek mikrofalowych, kostkami o różnych smakach i właściwościach etc. Takie jedzenie, zdaniem dra Grzegorza Russaka, najlepiej wpływa na kondycję … koncernów farmaceutycznych, których leki muszą później kupować konsumenci.
W najlepszych słowach natomiast wyrażał się o polskich kuchniach regionalnych, tych kultywowanych m.in. przez Koła Gospodyń Wiejskich.
Po jego wykładzie bardzo licznie zebrana publiczność mogła spróbować takich potraw regionalnych z powiatu dębickiego przygotowanych przez gospodynie wiejskie z gminy Żyraków.
Spotkaniu towarzyszyła również wystawa ozdób wielkanocnych przygotowana przez m.in. uczestników zajęć w świetlicach środowiskowych prowadzonych przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Dębicy. (aj)